Muziekhandel Boeijenga

Zo haal je meer uit je filmmuziek compositie!

Filmmuziek is wel erg populair tegenwoordig, en dat heeft grotendeels te maken met het veelvuldige gebruik van deze muziekstijl in enkele van de bekendste Hollywood films in de laatste decennia.

Misschien heeft dit je ertoe aangezet om zelf muziek voor films te schrijven – en wie weet ben je wel al met een eerste échte project begonnen?

Een regisseur vinden die jou wil inschakelen voor het componeren van de muziek is één ding, maar het is dan natuurlijk en kwestie van effectief goede muziek maken. Hoe doe je dat nu, en waar moet je zoal op letten? Lees gauw verder voor enkele handige tips!

Enkele tips om betere filmmuziek te schrijven!

Filmmuziek is ongetwijfeld een genre apart. Het gaat immers om muziek die niet op zichzelf staat, maar een ondersteunende functie heeft en de atmosfeer die door een film teweeg wordt gebracht kan maken of kraken. Hieronder enkele tips:

1. Houd het (meestal) eenvoudig

In de meeste gevallen heeft muziek tijdens een film inderdaad vooral een ondersteunende functie, en dat betekent dat je het beter wat eenvoudiger houdt.

Besef dat de muziek die je schrijft slechts achtergrond is, die wel bijdraagt aan de atmosfeer van de film zelf maar niet de aandacht mag opeisen. Gebruik dus niet té veel instrumenten en muzikale elementen in je compositie!

2. Varieer in tempo waar nodig

Bij gewone liedjes die op zichzelf staan is er doorgaans één enkel tempo, maar bij filmmuziek kan dat sterk variëren. Dit komt natuurlijk omdat muziek grotendeels beïnvloed wordt door de sfeer tijdens specifieke momenten of gebeurtenissen in de film.

Let dus vooral goed op waar het tempo sneller of trager moet zijn, zodat jouw compositie niet botst met het doel van de scene!